Útok Broncos 2020 -> 2021

V tomto článku bych chtěl shrnout své dojmy ze stávající ofenzivní sestavy Denveru Broncos. Pokusím se stručně popsat výkony hráčů nebo i celých skupin. Dovolím si také lehce nastínit, jaká očekávám řešení.

O útoku lze zjednodušeně říci, že nás čeká jen jedna ale o to zásadnější otázka: Co s Drew Lockem a starting QB? Nastínění možných variant se budu věnovat v samostatném článku, jelikož je to výživné téma. Mrknu nejdřív na laické zhodnocení trenéra, pak projedu jednotlivé pozice, abych dokráčel až k nějakému shrnutí.

Půjde o mé vlastní subjektivní názory a zcela jistě budete/můžete mít zcela jiný názor. Nemám patent na rozum, tak se o rozporech pobavme, ať už na facebooku či discordu, kde si myslím, že to v našem vláknu docela žije.


FaceBook: https://www.facebook.com/denverbroncosCZ/


Discord: https://discord.com/invite/EKXVzWV

Ještě jednou tedy zvu všechny čtenáře k diskuzi na discordu, kde je podle mě o dost lepší prostředí na konverzaci než na facebooku a kde už jsme utvořili aktivní skupinku diskutujících.


Ofenzivní koordinátor Pat Shurmur

Pat Shurmur, Ofenzivní koordinátor Denver Broncos

Na OC Pata Shurmura nemám ucelený názor. Před začátkem sezóny jsem určitě očekával víc, snad jako každý fanoušek Broncos. Jako nový OC se Shurmur musel poprat se zkrácenou přípravou velmi mladého a nezkušeného útoku. Došlo hned ke třem vynuceným změnám u starting QuarterBacka. Na WR postu, po brzkém zranění nejlepšího hráče ofenzivy WR1 Courtlanda Suttona, zaskakoval Tim Patrick a duo nováčků Jeudy, Hamler mělo občas dost starostí samo se sebou. Zraněných hráčů bylo strašidelně hodně. Mínus ze sezóny odhlášený RT Ja’Wuan James. QB Lock nehrál ani zdaleka ve formě ze své nováčkovské sezóny. Pro mladý útok hodně těžký los (dvě top obrany hned na začátku roku). Atd.

Ne v každé situaci dokážu posoudit vliv OC na danou konkrétní hru. Všichni jsme nadávali na to, jakým způsobem se Lock tlačí do dlouhých přihrávek, které mu vůbec nešly. Ale pak se dočtete, že by byl i Shurmur raději, kdyby Lock častěji volil „jisté“ přihrávky tzv. checkdowny, než tolik pokusů o big plays.

Samozřejmě každá zvolená rozehrávka má více možností, jak ji řešit. QuarterBack se musí na základě přečtení obrany, výhodných kombinací útočník/obránce (matchupů) a vývoje situace rozhodnout, co by měl v dané rozehře sledovat a co hrát a v jaké posloupnosti. Když se situace nevyvine dobrým směrem při jeho první možnosti (readu), pokračuje dál na read dva, tři,.. a to vše pod tlakem obran s tím, že odhod nesmí trvat příliš dlouho, jinak vás obrana zkrátka zadupe do země. Tahle složka hry nám celé dvě třetiny ročníku 2020 nefungovala. Zlepšila se teprve tehdy, když Lock opustil své daleké ready a Shurmur mu více pomáhal ve středním a kratším hřišti. Nicméně známky starých manýrů jsem viděl i v posledním utkání proti Raiders.

Svou roli rozhodně sehrála i Ofenzivní linie a výkon RunningBacků. Dlouho OC Shurmur a jeho tým nebyli schopni hýbat s míčem po zemi a tlačili Locka do počtu 40+ přihrávek na zápas. A to i v době, kdy hrál Lock vyloženě hrůzostrašně. Pozemní hra strádala na slabším centrovi, který nedokázal podpořit běhy středem a tudy jsme běhali do zdi celou sezónu.

Myslím, že se situace přiklonila k pozvolnému zlepšování v utkání s Miami, kdy bylo vidět, že s fungující běhovou hrou a vyrovnanou hrou po zemi/vzduchem je nezkušenému Lockovi o dost lépe. Dále jsme v trendu pozemního úspěchu v kombinaci s kratší pasovou hrou pokračovali a zvedala se tak o pár procent celá ofenziva. Bohužel ve stejné době utrpěla citelné ztráty naše defenziva a nebyla schopná útoku výrazněji pomáhat, byť si odehrála svůj part obstojně.

Pokud se vrátím k Shurmurovi mám pocit, že nakonec s Lockem našli rozumnou cestu, jak odehrát solidní ale stále spíše podprůměrné zápasy. Ničím zásadním mě náš OC nepřesvědčil o svých kvalitách. Ve svých článcích jsem nadával na absenci pozemní hry, ale trvalo dva tři zápasy, než se nám s tím podařilo něco udělat. Podobně to bylo u absence střední a krátké hry a trvalo taky poměrně dlouho, než jsme se v ofenzivě přizpůsobili. Screeny proti blitzům jsme prakticky nehráli a když, tak šlo jen o ojedinělé případy. Je mi samozřejmě jasné, že se to lehce napíše a realizace na hřišti už taková sranda není. Předpokládám od klávesnice v ČR, že Shurmur zavelel ke změnám dříve a Lockovi a celé ofenzivě to zabralo vždy pár týdnů se efektivněji přizpůsobit a sehrát v upraveném stylu hry.

Vedle Vica Fangia, který byl schopen se s prořídlou defenzivou adaptovat zápas od zápasu, mi přišly změny Shurmurova útoku opožděné, ale myslím, že objektivně musíme počítat s tím, že mladému nesehranému útoku to bude vždy trvat o něco déle.

Existují polehčující okolnosti vyjmenované výše a tak mi další rok kontinuity u týmu extra nevadí i když radostí do stropu taky neskáču. Budu ale zvědavý, co další rok pod stejným OC s ofenzivou udělá, protože jsme to už delší dobu nezažili. Jsem zvědavý, kam se útok Broncos posune se zkušenějšími hráči a snad delší přípravou, než tomu bylo v roce 2020.

Je ale nutné, aby si Pat Shumrur uvědomil, že v dnešní NFL se bez úspěšné pozemní hry nikam nedostane. Vybavuju si jen tři týmy, které umí hrát jednorozměrně. Chiefs, protože mají nejlepšího passera ligy s nejnebezpečnější skupinou skill hráčů v lize. Packers, protože Aaron Rodgers. A Bills, protože jim pozemní hra nejde a Allen hraje životní sezónu. Je načase, aby Shumur přestal být „borec, protože házím v 60-65% ofenzivních rozehrávek s neschopným QB“ a začal být „borec, protože svému QB pomáhám kvalitní běhovou hrou, a můžu mu tak designovat i účinné play action pasy a podobně.“


Sestava útoku 2020 -> 2021


QuarterBacks

Bude Drew Lock naším starting QB i pro rok 2021?

Bilance našich QB zvláště v první polovině sezóny byla tristní. Začali jsme špatně a podobně i pokračovali. Zranění Locka pustilo na trávník Jeffa Driskella i Bretta Rypiena. COVID-19 protokoly dokonce poslaly za centra i WR Kendalla Hintona. Čtyři QB v jedné sezóně? To jako vážně?

Hlavním cílem minulého ročníku bylo ohodnocení Drew Locka a to není pozitivní. Toho škobrtání jednoho z nejmladších útoků ligy bylo příliš a až na ojedinělé části zápasů se na to povětšinou nedalo dívat. Mezi pozitiva zařaďme šest souvislých drivů se skórováním proti Patriots, po hříchu jen samé Field goaly. Povedené druhé poločasy proti Chargers či Falcons. Solidní výkon s Miami a perfektní výkon proti Panthers. Docela málo an šestnáct zápasů.

Všechny QB, kteří hájili naše barvy bohužel provázela také vysoká nepřesnost přihrávek a časté interceptiony, ve kterých jsme skončili beznadějně poslední.

O Drew Lockovi už jsme toho napsali strašně moc a další stohy ještě popíšeme. Jeho místo starting QB Broncos je (alespoň doufám) reálně v ohrožení a jak jsem předeslal výše, budu se mu věnovat v samostatném článku. Na rovinu říkám, že se mi jeho výkony nelíbily. Příliš často jsme řešili technické nedokonalosti, špatné řešení situací, přílišné a čitelné lpění na prvních readech, přehlídnutí volní receiveři, hloupé interceptiony. Nejvíc kazil v těch utkáních, kdy výsledek spočíval nejvíce právě na jeho ramenou. Nejhorší hody předvedl ve chvílích, kdy chtěl pod vlivem mesiášského komplexu natlačit míč někam, kam neměl nikdy letět. Často nehrál na schopnosti svých playmakerů. Jeudyho separaci, Hamlerovu rychlost, Patrickovy ruce, Fantovy výhodné matchupy. A tam má máslo na hlavě i OC Shurmur.

Čisté utkání bez interceptionu či fumblu míče měl pouze jedno. Ztracené a získané míče jsou ve většině případů zcela určující pro výsledky zápasů a tam jsme škaredě neobstáli.

Nemůžu ale napsat jen A, abych neřekl B. Na Drewa byl po celou sezónu enormní tlak a popral se s tím docela obstojně a v tomto mi připomíná případ Garetta Bollese, který si nenávistnou fází fandů prošel také. S podporou změněných Shurmurových game planů v poslední třetině ligy a s lepší pozemní hrou se dokázal vyvinout ve spolehlivější verzi sebe sama, ale lehkost z prvních zápasů byla pryč.

V konečném pořadí QB ratingu obsadil Drew Lock z 33 kvalifikovaných QB 29. místo s hodnotou 48,8. První byl s číslem 84,3 Aaron Rodgers, druhý Patrick Mahomes 82,9 a třetí Josh Allen 81,7. Z prvních desíti umístěných QB není jen jeden v Play Off a to Ryan Fitzpatrick. Věřím, že s Fitzpatrickem za kormidlem by se tým Miami do toho Play Off také dostal. To není ani náhodou náhoda, že jsou v Play Off hlavně týmy s QuarterBacky, kteří umí házet.

Existuje ještě jeden počítaný ukazatel výkonu QB a tím je Passer rating. V něm obsadil Drew Lock 32. místo z 35 kvalifikovaných QB s hodnotou 75,4. Jako první se opět umístil Aaron Rodgers s „výkonem“ 121,5. V tomto žebříčku už je to více promíchané a v první desítce najdeme tři QB, kteří se se svými týmy do Play Off nedostali. Ti kteří ano však nejsou od první desítky příliš vzdáleni.

A dáme si ještě jedno pořadí a tím je procentuální kompletace přihrávek. Drew Lock je s 57,3% na posledním místě z 35 kvalifikovaných QB. První očekávaně Aaron Rodgers s 70,7% kompletací.

Bude nový GM George Paton věřit, že ve svém třetím roce Lock napodobí Joshe Allena a vyšvihne se alespoň do průměru? To pak bude mít v jeho schopnosti větší víru než já.

O ostatních QB jen krátce. Jeff Driskell nahradil v utkání se Steelers zraněného Locka a utkání trošku zamotal. Bohužel příliš snadno přijímá sacky (nepomůže si zahozením ani během) a není kvalitním backupem. S jeho účastí v týmu bychom se navzdory dead money 750$ tisíc při platu 3,25$ milionů měli rozloučit. Podpis Driskella je přešlap Johna Elwaye. Na trhu byli lepší hráči za méně peněz. Další důkaz toho, jak špatně John Elway nezvládá hodnocení QB.

Brett Rypien si zahrál proti Jets a vyhrál. I přes tři íčka. Tenhle kluk je chytrý a umí si spočítat dění na hřišti i mimo něj. Je tu však jedno velké „ale“. Slovy mistra Karla Infelda Prácheňského: „Nooo, nemá talent!“ Do tréninkového týmu za platové všimné ano, ale ani on není vhodný backup, pokud myslíte sezónu vážně.

Blake Bortles už je pryč, aniž by zasáhl do nějakého z našich zápasů. Strávil u Los Angeles Rams tréninkový kemp a z jejich týmu jsme si jej při zranění Locka stáhli. Ze všech tří našich backupů se mi zdá býti nejvhodnějším záskokem. Byť je nyní opět u Rams, měli jsme možnost jej poznat a vyhodnotit, jestli se nám zkušený bývalý starting QB Jaguars bude jako první backup hodit.

Otázka starting QB bude pravděpodobně největší téma naší offseason. Známe hned několik výrazných faktorů, které hrály v neprospěch výkonů Drew Locka: krátká příprava, nový OC, WR nováčci (+dropy), ztráty Tight Endů, často chybějící běhová hra. Dá mu však nový GM Broncos George Paton další rok prokázat svou kvalitu? Dostane Drew Lock ještě jeden rok na to, aby navázal na ojedinělý příklad Joshe Allena a vyšvihnul se minimálně do průměru ligy? QuarterBack je nejdůležitější hráč fotbalového týmu a s tímto na mysli musíme k tomuto tématu přistupovat. Bez kvalitního hráče za centrem nemáte zpravidla na úspěch šanci a i proto jsem výše zdůraznil statistiky QB ratingu, Passer ratingu a kompletace.


Offensive Line

Garett Bolles zaslouží respekt za to, jak se s nepřízní fanoušků popral a kam až se dostal.

Celou pětici startujících hráčů ofenzivní linie máme pod smlouvou i pro další roky a to je rozhodně skvělá zpráva. Kontinuita je pro výkony OL zásadní a takto máme celou OL pro příští roky pohromadě. Snad hráči vydrží zdraví a potvrdí vzestupnými výkony vliv delší spolupráce i na hřišti.

Naše Ofenzivní lajna skončila na 12. místě v běhových yardech a 13. místě v povolených sacích.

Startující pětici OL máme pod smlouvou až do roku 2023.

Na prvním místě musím rozhodně zmínit Garetta Bollese, který se v uplynulé sezóně, pravda poněkud překvapivě, zařadil mezi nejlepší levé tackly celé ligy. Jeho hru přestaly sužovat četné tresty za držení a prudce vylepšil blokaci v pozemní hře. Vysloužil si tak novou smlouvu do roku 2025 a my považujeme nejdůležitější post v Ofenzivní linii za vyřešený.

Přejdeme na druhý konec spektra. Vůbec nejhorším centrem ligy byl vyhodnocen náš nováček Lloyd Cushenberry. Zvláště v úvodu sezóny dostával pořádně zabrat a umožnil obří množství tlaku na své QB. Nebyl to úplně lehký začátek profi kariéry proti skvělé obraně Steelers nebo TOP NT Vita Veovi v drese Buccaneers. Jeho výkony však měly jasně vzestupnou tendenci a HC Vic Fangio o něm prohlásil, že byl naším nejlépe se zlepšujícím nováčkem se setrvalým viditelným progresem zápas od zápasu. Věřím mu v dalším roce, je to pracant a dříč.

Nebalhé Cushenberryho výkony měly vliv na výkony sousedních guardů. Dalton Risner neměl tak dobrý rok, jako měl ten první nováčkovský. U něj věřím v o to větší dřinu v offseason a spolu s vylepšením hry centra, půjde jeho výkon nahoru. Ke konci sezóny nám jeho atletické výkony hodně pomohly v pozemní hře a jeho „pully“ byly ukázkové.

Graham Glasgow taky řešil mnohé chyby svého centra, ale několikrát dokázal odehrát spolehlivé utkání a tak jako Risner, i on bude benefitovat z očekávaně daleko lepšího roku centra Cushenberryho.

Na pravý tackle se vrátí Ja’Wuan James. Ve svém prvním roce u nás se zranil a při návratu měl psychické bloky. Z roku nadcházejícího se odhlásil. Nyní před ním leží rok, kdy si musí svým přístupem a výkony zasloužit důvěru trenérů a spoluhráčů. Dle Bollese, který s nim byl v úzkém kontaktu, si je této situace vědom. Vzhledem k tomu málu, co u nás odehrál, by neměla být pozice pravého tackla v nadcházející sezóně slabinou.

V offseason se budeme muset zaměřit na pozici záložního tackla. Elijah Wilkinson se vrátil po zranění a další zranění měl i v sezóně. Jeho výkony nebyly uspokojivé a jasně jej předčil o deset let starší veterán Demar Dotson, který hrál za polovinu peněz. Na konci sezóny jsme Wilkinsona ještě zkoušeli, ale stále to nebylo ono. Je na trenérech, jak jeho výkony posoudí zvláště ve vztahu k vynaloženým financím.

V sestavě by Wilkinsona mohl přeskočit Calvin Anderson, který si odbyl svůj první profesionální start v sezóně a bylo to na jeho výkonu znát. Jako exkluzivně chráněný volný hráč bude jeho případný nový kontrakt citelně levnější než Elijahův. Bude záležet, jak trenéři jejich schopnosti vidí.

Budeme šetřit každý dolar, takže by mě nepřekvapil odchod Wilkinsona nebo jeho podpis za výrazně levnějších podmínek, než tomu bylo letos. Na lepší peníze neměl výkonnost a nebude místo pod platovým stropem na štědrost. Nepřekvapil by mě mladý nováček ze středních kol draftu. Podpis levného Andersona ani udržení spolehlivého Demara Dotsona.

GM Paton, OC Shurmur a OLC Mike Munchak lehce zrevidují náhradníky tak, aby udrželi rozumnou kvalitu kádru a neutratili moc.


Tight Ends

Albert O bude strašákem soupeřových obran.

Ani soupiska Tight Endů nebude potřebovat mnoho zásahů Generálního manažera.

Noah Fant s Albertem O budou skvělou ofenzivní zbraní. Fumagalliho bychom si měli udržet.

Noah Fant míří ke skvělé kariéře. Lehce jej v minulé sezóně zbrzdily zranění i nemoc, ale skvěle fungoval jako Lockův bezpečný cíl a to zvláště ke konci sezóny. Pár her, kdy měl možnost větších zisků, využil. Zasloužil by si ale víc takových příležitostí. I nadále se musí zlepšovat v blokování, to je jeho slabina.

Albert O. ukázal veliký potenciál jako zbraň v otevřeném poli a do end zóny. Tohle monstrum se vážně blbě zastavuje. Příležitost dostal až po zranění Jakea Butta a výpadku Vannetta s Fantem. Chopil se jí skvěle. I jej vyřadilo zranění do konce sezóny a já doufám, že ušetřený čas věnoval studiu blokovacích technik, což je přesně ta věc, která z něj dělá pouze jednorozměrnou zbraň a slabší článek sestavy.

Nick Vannett měl tragickou první půli sezóny, než se jeho výkony o něco vylepšily. Jeho další působení v našem týmu ovlivní jeho drahá smlouva a to, jestli budeme věřit v jeho další zlepšení. Nick Vannett má smlouvu na plat 3,5$ milionů při 875 tisících dead money a to není vůbec málo. Jeho propuštěním bychom získali cca 2,5$ milionů. Jenže jiného převážně blokujícího TE nemáme. Když jej nahradíme nějakým nováčkem či nedraftovaným hráčem, rovná se úspora nějaký milion a půl a na to v této offseason můžeme slyšet. Vzhledem k výkonům Vannetta, bych si ale na tento postup vsadil. Skoro milion dolarů dead money je dost, ale ušetřené peníze nám mohou také dost pomoci. Budou mít Paton a trenéři stejný názor?

Bohužel musím konstatovat, že nevěřím v pokračování kariéry Jakea Butta. Sympaťák, skvělá osobnost, ale zranění mu nedovolila za poslední tři roky odehrát více než pár utkání a to s chabými výkony, kterým se právě pro ty zranění nedivím. Svět je někdy na prd a tenhle rok je pro Jakea s velkou pravděpodobností konečná.

Troy Fumagalli bojoval v kempu o sestavu, do které se nakonec nedostal, ale nakonec jsme ho podepsali zpátky a on svou profi šanci chytl za pačesy díky skvělým výkonům. Na něj v tuto offseason nezapomeneme a měli bychom chtít si jej v šířce kádru udržet. Možná trenéry nepřesvědčil v kempu, ale na ostrém hřišti byl vidět.

Se skupinkou tvořenou Fantem, Okwuegbunamem, Fumagallim a nějakým blokujícím TE bych byl spokojen. O další možná místa se poperou Leggett, Fort, Beck a samozřejmě nějaký odložený či nedraftovaný prospekt v rámci tréninkové konkurence.


RunningBacks

Lindsay a Gordon, Gordon a Lindsay

Máme k dispozici poměrně vyrovnanou skupinku RunningBacků. GM Paton si bude muset pohlídat očekávanou tří-zápasou absenci Melvina Gordona za řízení pod vlivem. Chráněný volný hráč Lindsay neměl tak dobrou sezónu, ale je stále energickým srdcem našeho útoku.

Tahle soupiska se může trochu přesypat.

Akvizice Melvina Gordona mě minulou sezónu překvapila a nepotěšila. Docela peníze za RB, když jsme měli solidní duo. Týmy s přeplacenými RB většinou nemíří k úspěchům. Čest výjimkám. Gordon měl hodně dobrý rok a 1000 naběhaných yardů jej minulo opravdu jen o pár drobných. 215 běhů pro 986 yardů a 9 TouchDownů s průměrem 4,6 yardů na běh jej řadí na 9.místo mezi RB NFL 2020. Přidal 32 zachycených přihrávek pro 158 yardů a 1 TD. Škoda hluché střední části sezóny, kdy se OL nedařilo běh podpořit tak, jak bychom si přáli. Myslím, že měl víc dobrých utkání než Lindsay a byl o třídu platnějším v pasové hře, kdy mě mimojiné udivil několika highlight catchi. Mínusy začínají u jeho dvou fumblů (Lindsay nula za tři roky) a pokračují u obvinění z řízení pod vlivem. Nedávno proběhlo první stání, kde se Gordon prohlásil nevinným. Soud je naplánován na konec února. Hrozí mu/nám stopka na tři zápasy.

Melvin Gordon nás bude stát v roce 2021 devět milionů dolarů. Dead money 6,5$ milionů, takže i kdybychom nakrásně chtěli, nemá smysl jej propouštět. Z důvodu výkonnosti to podle mě nemá opodstatnění. George Paton by se mohl pokusit Gordona nalákat na restrukturalizaci kombinovanou s prodloužením smlouvy, ale nejsem si jistý, kde se Gordon platově vidí, jelikož vzal u nás nakonec méně peněz než mu nabídli u Chargers. Následující hubenější roky však vysokým platům přát nebudou.

Phillip Lindsay ustoupil ze svých dvou 1000-yardových výkonů v prvních letech své profi kariéry hlavně vlivem zranění a několika nejistých výkonů Ofenzivní linie či Shurmurova podivného game planu, kdy i přes úspěšné běhy dostal jen málo příležitostí. 118 běhů pro 502 yardů a jeden TouchDown s průměrem 4,3 yardy na běh. Phillip je nedraftovaným hráčem a letos mu vypršela první smlouva. Stává se chráněným volným hráčem. Velmi pravděpodobně si jej „pojistíme“ tendrem. Proti „drahému“ hájení Lindsayho se staví krátká kariéra RB obecně a obří konkurence mladších, rychlejších, zdravějších, neobouchaných. Sám vytlačil ze sestavy Bookera, Booker vytlačil Andersona,… Z lidského pohledu fanouška bych si Phillipa přál zpátky. Z pohledu platového stropu to nevypadá dobře a pokud si nějaký tým zamane jej od nás získat, nemusíme mít střelivo na jeho udržení.

Na soupisce máme další zajímavá jména. Royce Freeman nedostal jako třetí RB v pořadí moc šancí, ale z toho mála vytěžil hodně yardů. 35 carries pro 170 yardů s průměrem 4,9 yardů na běh je dobrá vizitka. Smlouvu má i na příští rok a není důvod jej nahrazovat.

Úplně na konci ligového ročníku jsme vyzkoušeli Levante Bellamyho, který podtrhl náš mizerně smolný rok svým zraněním po čtyřech(!) bězích. Jeremy Cox a Damarea Crockett jistili naši RB soupisku z tréninkového týmu.

Nepochybuji o tom, že v rámci tréninkových kempů přivedeme další nadějné RB na zkoušku a budeme mezi nimi hledat schovaný diamant. Draft není na kvalitní RB nijak hluboký a pokud uhájíme Lindsayho nepočítám s vyplýtváním draft picku na RB.


Wide Receivers

Courtland Sutton chyběl jako prase.

Kabina našich Wide Receiverů je našláplá a do roku 2021 jsem hodně optimistický. Doufám v plný návrat Courtlanda Suttona a krok vpřed od Jeudyho a Hamlera. Trošku zatřepeme pořadím WR na širší soupisce a vypadne nám hodně kvalitní skupinka receiverů.

Mladá soupiska WR s sebou nesla také množství dropů.

Courtland Sutton byl v tréninovém kempu nepochybně nejlepším chytačem přihrávek. S Lockem měli vypěstovanou kvalitní souhru. Sutton umí vyhrávat vyrovnané míče (50/50) a často si vykoledoval fauly strážících hráčů. S ním by ta sezona vypadala dozajista jinak. Na „kdyby“ se ovšem nehraje a tak dostali více příležitostí jiní. Moc se těším na návrat našeho WR1. Ať už bude za centrem kdokoli, Sutton bude jeho read jedna a nejlepší kámoš při pasových hrách.

V době Courtlandovy zdravotní indispozice si vydobyl pozici nejspolehlivějšího cíle přihrávek Tim Patrick. 51/74 catchů pro 742 yardů a 6 TD. Čas nezastavíte a i jeho smlouva v osmadvaceti letech dospěla do stavu chráněného volného hráče. Se Shurmurovým oblíbeným rozestavením třech WR si svoji porci rozehrávek určitě najde. Svými centimetry a kily je předurčen nejen k chytání přihrávek, ale také k pomáhání efektivním blokováním. Jeho přítomnost v týmu umožní větší variabilitu a záskok za Suttona. Tima bychom mohli případně využít pro byznys, pokud bychom jej plánovali nahradit nováčkem Clevelandem, který je typově podobným (ale menším v cm i kg) hráčem a který na konci

Dejte Jerry Jeudymu dobrý pas a uvidíte jej až v endzóně. Pokud tento pas ovšem nedropne.

První sezóna Jerry Jeudyho měla svoje nahoru i dolů. Nikdo nebude zpochybňovat schopnost Jeudyho se separovat, tím nás udivil i v profi lize. V prvním roce, kdy se měl hlavně učit, na něj spadla tíha nejčastějšího cíle mnohdy nepřesných přihrávek. 52/110 pro 856 yardů a 3 TD není rozhodně málo.

Jerry si zvykal na fyzičtější hru, kterou za dřívějšího působení v NCAA prakticky nezažil. Jsem rád, že můžeme konstatovat, že se Jerry přizpůsobil a byl schopen přistoupit na těsnější hru obránců. Chemie s Lockem však strašidelně nefungovala a bylo to strašně znát. Jeudy si vybral i zápas blbec a v předposledním utkání nás vyděsil pěti dropy. Hned v následujícím utkání odpověděl kritikům působivým TouchDownem. Bude hodně důležité, jak si tento mladík přebere první rok, který nebyl zklamáním, jelikož během něj překonal hned několik franchise rekordů, ale všichni jsme také viděli, že mohl být ještě o dost lepším. Myslím, že když to vezme za dobrý konec, Sutton stáhne část pozornosti obran a hlavně se dostane se svým QB na společnou vlnu, tak z něj bude jeden z nejlepších WR ligy. Vždyť zaznamenal 856 yardů i když na něj házel jeden z nejhorších QB ligy.

Druhý nováček si prošel několika zraněními a nestihl kvůli nim ani začátek sezóny. I tak zanechal dobrý dojem. KJ Hamler zaujal nejen 2/2 pro 2 TD proti Panthers. V době kdy se poprvé dostal na hřiště chyběla útoku jiskra a on viditelně dával do každé rozehrávky 110%. Malý vzrůstem, velký energií a rychlostí. Nemyslím, že jej Shurmur používal v rozsahu jeho schopností a měl by se poučit a používat Hamlera chytřeji. Těším se, že se dá KJ dohromady a mezi dvojicí Sutton / Jeudy si urve svůj díl yardů.

Doplním trojici nadějných nováčků už výše zmíněným Tyrie Clevelandem. Ten by se mohl během offseason vyšplhat klidně až na post čtyřky mezi WR. Ten potenciál tady určitě je.

DaeSean Hamilton neměl dobrou sezónu a v obří konkurenci je jen málo častým cílem přihrávek. Připsal si 23/42 pro 293 yardů a 2 TD. Zažil dropy, zažil i pár highlight catchů. Pracovitý WR pověřený hodně blokováním a černou prací bere jen minimální plat a to jej možná v týmu zachrání.

Fred Brown, Trinity Benson a Kendall Hinton dostanou po draftu tradiční nášup konkurence z řad nechtěných WR. Velká kariéra je nečeká, ale s někým se trénovat musí. Jejich šance se ukázat v podobě preseason zápasů je letos minula a uvidíme jak tomu bude letos.


Verdikt

Naše ofenzivní soupiska mladých talentů potřebuje týmový krok vpřed. Nadějní nováčci si vyzkoušeli profesionální fotbal, už ví co čekat a tak budou příští rok lépe připravení. Ofenzivní linie bude konečně hrát pohromadě po delší čas a vrátí se RT James. WR soupiska skvělá. RB kompetentní. Tight Endi vypadají nebezpečně a zaměří se na blokování.

Nejdůležitější hráč týmu byl ovšem jeho největší slabinou. Jsou zde okolnosti, které mluví v Lockův prospěch, ale je tu také dost oprávněných pochybností. Jsem VELMI zvědavý, jak se k ožehavé QB situaci George Paton postaví. Přál bych si změnu a zároveň čekám, že Lock u týmu zůstane, což mě uvrhne do fanouškovské deprese.

Se soupiskou útoku jsem (až na QB) spokojený už před startem offseason. Obrovskou výhodou je, že máme všechny důležité hráče pod smlouvou a tak bude George Paton na ofenzivní stráně hry řešit pouze šířku kádru případně takovou prkotinu jako změnu starting QuarterBacka.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář