Obrana Broncos 2020 -> 2021

V tomto článku bych chtěl shrnout své dojmy ze stávající defenzivní sestavy Denveru Broncos. Pokusím se stručně popsat výkony hráčů nebo i celých skupin. Dovolím si také lehce nastínit, jaká očekávám řešení.

V tomto souhrnu obranných řad to nebude taková sranda jako u útoku, jehož soupis mám už také připraven. Na každé poziční skupině defenzivy čeká GM George Patona hned několik zásadních rozhodnutí. Nebude to tedy trvat moc dlouho, než zjistíme, čeho je Paton schopný a jestli můžeme jeho příchod vnímat jako posilu a skutečný nový vítr do plachet Denveru Broncos.

V odstavcích níže půjde o mé vlastní subjektivní názory a zcela jistě budete/můžete mít zcela jiný názor. Nemám patent na rozum, tak se o rozporech pobavme, ať už na facebooku či discordu, kde si myslím, že to v našem vláknu docela žije.


FaceBook: https://www.facebook.com/denverbroncosCZ/


Discord: https://discord.com/invite/EKXVzWV

Ještě jednou tedy zvu všechny čtenáře k diskuzi na discordu, kde je podle mě o dost lepší prostředí na konverzaci než na facebooku a kde už jsme utvořili aktivní skupinku diskutujících.


Zjednodušená legenda k volným hráčům

UFA – Unrestricted Free Agent – Nechráněný volný hráč – Volný hráč, kterému končí smlouva se stávajícím týmem a může podepsat smlouvu s jakýmkoli jiným týmem. Současná franchise si jej udrží včasně domluvenou smlouvou za zpravidla plus mínus tržní hodnotu. Nebo také použitím Franchise Tagu, kterým „tagnutému“ hráči ovšem zároveň garantují velmi vysoký plat.

RFA – Restricted Free Agent – Chráněný volný hráč – Tento hráč odehrál tři sezóny a končí mu smlouva. RFA mohou vyjednávat a podepsat smlouvu s jiným týmem než s týmem současným. Ten má však možnost na jejich služby dát jednu z možných kvalifikačních nabídek tzv. tendrů. Tendr s sebou nese značku kola draftu a dle tohoto tendru musí daného hráče případný zájemce vynahradit stávajícímu týmu. Pokud však tento hráč neodejde, zajistí mu stávající tým smlouvu dle přesně daných podmínek spjatých s kolem tenderu.

ERFA – Exclusive Right Free Agent – Exkluzivními právy chráněný hráč – Tento hráč ještě neodehrál tři roky a končí mu smlouva. Pokud mu stávající tým nabídne novou smlouvu na jeden rok dle ligového minima, hráč nemůže vyjednávat s jinými týmy.

CO – Club Option – Klubová opce – Volitelný rok na konci smlouvy dle zvážení klubu.


Hlavní trenér Vic Fangio

Vic Fangio míří do dalšího roku jako HC Broncos.

Vica Fangia píšu tady u obrany, jelikož je to právě on, kdo je šéfem naší D-fence. A je šéfem skvělým. Zatímco nějaká rozhodnutí během zápasů v roli hlavního kouče jsou přinejmenším diskutabilní, obrana pod jeho dohledem šlape na jedničku. Jeho někdy nešťastný HC time management vyvažuje bojovný výkon obránců na hranici sebeobětování.

Sezónu jsme dohrávali pouze na čtyři startery a to už byla vážně křeč, ale do té doby vymačkával ze svých svěřenců neskutečné výkony. K jednotlivcům se dostanu níže, ale Fangio si mě letos získal schopností se maximálně adaptovat na nepříjemné podmínky.

Filosofie Fangiovy obrany spoléhá na kvalitu jednotlivců, kteří dělají svou práci a není nutné jejich úkoly jistit. Když ale odpadli Miller a pak Casey a pak Purcell a pak na koho si vzpomenete, opustil Fangio svůj oblíbený zažitý styl a začal své zbylé hráče používat kreativněji. Blitzoval, zapojoval do útoků na QB netradiční hráče. S pomocí DB specialisty a našeho DC Eda Donatella secondary odváděla solidní práci. Dvojice Inside LineBackerů Jewell-Johnson držela střed obrany pohromadě a Chubb s nedraftovaným Reedem dokázali přivést nečekaný tlak i proti silným Ofenzivním liniím.

Kdyby nebylo těch vyloženě na hlavu padlých time-outů, byl by můj dojem z Fangiova trénování ještě lepší.

Vic Fangio si další rok s týmem zaslouží a já opravdu doufám, že Broncos hráči vydrží zdraví a my uvidíme plný potenciál elitní obrany, která zatím jen dříme než to rozbalí.


Sestava obrany 2020 -> 2021


Deffensive Line

Shelby Harris

Defenzivní linie odehrála slušný part, ale chyběl jí punc výjimečnosti. Shelby Harris vládl a i ostatní nepodávali výkony jen do počtu. Chyběla však větší síla a kila, abychom se více a pravidelněji prosadili středem. Absenci Mikea Purcella jsme hasili všelijak a stálo nás to větší zaměření ILB na obranu běhu a to pak otevíralo díry v obraně proti pasové hře soupeřů. Defenzivní linie je velmi důležitá v boji o nadvládu na Line of Scrimmage a George Paton si to uvědomuje. Nemůžeme si dovolit hrát se snaživými hráči rotace. Smlouva dražšího Jurrella Caseyho nám umožňuje jeho „beztrestné“ propuštění, ale budeme to chtít? Shelby Harris hrál skvěle, ale budeme na něho mít? A co další hráči?

Dobří a zkušení hráči jsou vždycky drazí.

Shelby Harris si přeje zajistit co nejlépe rodinu a když mu to nevyšlo minulý rok, mělo by to vyjít letos. Kdo by se mu divil? Shelby měl parádní rok a není důvod aby svůj vysněný šek nedostal. Letos a několik dalších let se ale zkrátka moc utrácet nebude. To si budou moci dovolit jen některé týmy jako jsou Jaguars či Jets a ti si budou moci vybírat prémiové zboží. U nás Harris odvedl skvělou práci, padne na něj někomu z „bohatých“ oko a zaplatí si jeho kvalitní služby? V ideálním případě Shelbyho prodloužíme my se slevou lehce pod tržní hodnotu.

DeShawn Williams přišel, neohlížel se zpátky, makal a překvapil mě i jiné skvělými výkony. DeShawn hrál již v Bengals, Broncos, Dolphins, Colts a zase Broncos, pak Calgary Stampeders a nyní do třetice zase Broncos. A jestli půjde vše podle toho, jak si DeShawn zaslouží, bude u nás hrát i příští rok. Podobný osud jako Shelby Harris, napodobí i on jeho strmě rostoucí výkonnostní křivku?

Dre’Mont Jones pomalu ale jistě vylepšuje své obranné příspěvky. Ještě kousek a bude to starter, teď jej vidím lehce pod tímto stupněm. Ale co Fangio a DL coach Bill Kollar, budou souhlasit? Jones má jednu offseason na to, aby ještě nabral sílu a nějaké to kilo svalů. Pak bychom jej mohli začít považovat za startera.

Jurell Casey měl stmelit naši obranu při absenci Vona Millera. No to se ale dělá z čekárny u doktora dost špatně. Plný potenciál tohoto kvalitního defenzivního lajnmena jsme bohužel neviděli. Z pohledu byznysu nám jeho propuštění přinese úsporu přes 12 milionů dolarů bez dead money. Ideálnější řešení vidím v prodloužení a restrukturalizaci kontraktu tak, aby jsme jeho služby udrželi a přitom pro nás nebyly taková zátěž. Jinak bude propuštění Caseyho nejspíše nevyhnutelné.

Nose Tackle Mike Purcell si za své služby na trávníku vybojoval novou smlouvu a tak jeho služby/smlouvu už Paton řešit nemusí. Mike se pokoušel pár zápasů odehrát s nějakým nespecifikovaným zraněním, ale nakonec i ho dorazil rozšířený nešvar naší soupisky.

DeMarcus Walker si u nás prošel těžkými časy, když se jej Vance Joseph pokoušel přetransformovat do jiné pozice. Teprve po návratu na svůj optimální post se jeho příspěvek dá považovat za celkem dostatečný. Letos si hry užil více než dříve, ale končí mu smlouva a já myslím, že jeho cesta v Broncos nebo kdekoli jinde může pokračovat jen při svolení se základním platem. Do rotace proč ne, už zná systém. Na vyšší mety to není a nebude.

McTelvin Agim ještě není připraven na profesionální fotbal. Chybí mu síla i potřebná technika. Vidíme v něm potenciál do budoucna podobně jako u Dre’Monta jonese, ze kterého pomalu ale jistě roste opora Defenzivní linie. Podobný osud by měl čekat i Agima.

Deyon Sizer, Sylvester Williams, Jonathan Harris, Kyle Peko doplní šířku kádru, ale nějaká konkurence určitě přijde.

Před Georgem Patonem stojí úkol, jak udržet DL silnou a nebezpečnou. Střed je v pořádku a Mike Purcell si svoje odehraje hlavně při zastavování běhu. Obě startující „křídla“, nyní Shelby Harris a Jurell Casey, musí Paton vyřešit a podepsat dostatečně kvalitní hráče. Jednoho takového možná zastoupí Jones z vlastních řad. Ale i tak nám chybí jeden dva dominantní hráči, i proto že každý snap není běhový a tam už tak Purcell nevyčnívá. Popojedeme dál, toto není jediná díra na naší cestě ke kvalitní sestavě obrany.


Outside LineBackers

Bradley Chubb, Malik Reed

A přituhuje. Zranění Vona Millera ještě před sezónou předznamenalo, co bude následovat. Bohužel skoro celý tým následoval svého vůdce i na marodku. A sám Von Miller bude jeden z největších problémů nového Generálního manažera.

Outside LineBackeři si vedli slušně, byť to samozřejmě nebylo to pravé ořechové. Chyběl druhý elitní pass rusher, ale Malik Reed coby OLB4 odvedl svůj díl práce a tak jsme občas dokázali zatopit pod kotlem.

Co provedeme s Millerem?

Von Miller do ročníku 2021 nezasáhl. Nyní je pro nás opce jeho smlouvy příliš drahá. Nikdo nemládne a tak je i Vonův věk najednou na té špatné straně třicítky. Do toho přišlo kriminální vyšetřování, které je zatím nejasné a nevíme do jaké míry může ovlivnit případný Millerův start v sezóně 2021. Nemyslím, že Paton využije Millerovu opci, to by určitě nebylo moudré. Překvapilo by mě však, kdybychom se nepokusili domluvit výraznou slevu a Millera prodloužit. Těžko si představit Broncos bez Vonovy #58, ale už jsme si v roce 2020 mohli tento pocit vyzkoušet.

Bradley Chubb se vrátil po zranění kolene a tři čtyři zápasy se hledal. Pak s Malikem Reedem fungovali jako solidní dvojka a to jak v pozemní obraně, tak pass rushi. Kromě Millera chyběl většinu sezóny i Jeremiah Attaochu a tak jsme rotaci OLB lepili, kde se dalo. Bradley má 24 let a budeme na něm stavět náš pass rush a sílu front seven po další roky.

Nedraftovaný Malik Reed hraje daleko nad očekáváním. Vic Fangio o něm prohlásil, že může a bude ještě lepším. Kdo by se s ním hádal? Malik hraje pod smlouvou za všimné a tak rozhodně v sestavě zůstane.

Jeremiah Attaochu také nenastoupil do podstatného kusu sezóny a za netrefený důležitý tackle proti Mattu Ryanovi bych ho postavil do kouta. Jeremiah hrál za peníze, za které jsme schopni sehnat i jiného podobně kvalitního hráče. Attaochu však už zná systém a my známe jej. Při výhodné ceně bych náhradu nehledal.

Anthony Chickillo byl určen na pomoc speciálním týmům, ale nakonec se i on podíval do rotace OLB. Nepřekvapil. Uvidíme, jestli zůstane.

Derrek Tuszka jako nováček musí zabrat a svaly nabrat.

Outside LineBackeři jsou pro nás vitálně důležitá část týmu. Bez jejich efektivního napadání rozehry soupeře se můžeme jít klouzat, protože kvalita je v dnešní NFL na takové úrovni, že vás rozháže kterýkoli QB (až na výjimky teda). Efektivita pass rushe se zásadně projevuje i v práci secondary (a obráceně). Je potřeba, aby Paton vyřešil k oboustranné spokojenosti smlouvu Millera (pokud nebude hrát vězeňskou ligu) a případně jej nahradil dostatečně kvalitním hráčem, který by mohl v duu s Chubbem bourat ofenzivní snahy QuarterBacků soupeře.


Inside LineBackers

Josey „The Outlaw“ Jewell

Dvojka Johnson – Jewell odvedla velmi dobrou práci. Zhruba od poloviny sezóny byly jejich úkoly velmi ztíženy, když po řadě vypadli Miller, Casey, Purcell a Attaochu. Oslabená DL a pass rush potřebovali extra vypomáhat v běhové obraně a tím se otvírali mezírky jidne a J-J se museli roztrhat, aby udrželi střed obrany jakž takž pokopě. Zvláště pak od Jewella se podobný výkon nečekal.

ILB budou potřebovat posílit.

Alexander Johnson má za sebou dobrou sezónu. Třicet let, chráněný volný hráč. Tender druhé kolo jako když vyšije.

Josey Jewell překvapil snad každého fanouška. Před sezónou jsme se rozloučili s typově podobným Toddem Davisem a panovaly obavy, jak se neprověřenému Jewellovi, který nevypadal na nějaký zázrak, povede. Ale „The Outlaw“ po celý tréninkový kemp dokazoval, že zapracoval na svých coverage schopnostech a herní praxe ho vylepšila ve všech směrech. Josey se stal QuarterBackem naší obrany a po celou sezónu odváděl překvapivě dobré výkony. K dokonalosti mu chybí jen větší atletičnost a s tím spojená rychlost. A po takovém hráči se budeme dívat během draftu. Josey je pod smlouvou a tak bude šéfovat defenzivu i příští rok.

Od Justina Strnada jsme si slibovali rychlostní zbraň při pasových hrách. V kempu tyto schopnosti naznačoval, než se mu „podařilo“ se zranit a tak vlastně nevíme nic konkrétního. Musíme se nechat překvapit, jak si Strnad povede ve svém druhém roce a snad mu zdraví vydrží (a to celému týmu).

Joseph Jones patří k oporám našich speciálních týmů. Zatím neukázal na větším vzorku hry v první obraně, že by měl být něčím víc. Joe je volným hráčem a tak o jeho návratu do sestavy Broncos rozhodne cena.

Austin Calitro je special teamer, 27 let, chráněný volný hráč. Za příhodnou cenu se i on vrátí.

Skupina Inside LineBackerů rozhodně potřebuje Patonovu pozornost. Dominantní ILB, sen Vica Fangia, chybí a není kde brát. Na draftu je jedničkou ILB/OLB Micah Parsons, který je přesně tak na dosah, jako těsně mimo něj. Za ním už je obří díra, která vede až do druhého kola kam pravděpodobně spadnou Dylan Moses (Alabama) a Chazz Surratt (North Carolina). Víc ILB draft prospektů v první stovce nehledejte. Minimálně zálohu z volných hráčů bychom přivést měli.


Safeties

Justin Simmons

Dvojice našich top safeties spolu s dvojicí našich Inside LineBackerů jako jediní starting obránci odehráli kompletní sezonu. A duo Simmons – Jackson bezesporu patřilo k nejlepším safety minitýmům v lize. Ani jeden z této dvojice však nemusí být na naší soupisce až začne sezóna 2021.

Další skupinka k zamyšlení

Kareem Jackson je dle PFF naším pátým nejlepším hráčem. Ne nadarmo. Jeho výkony na strong safetym dokážou strhnout defenzivu a tvrdé hity nutí hráče soupeře k respektu. Navíc Kareem odehrál 99,5% obranných rozehrávek. Jeho setrvání v týmu podléhá klubové opci. V době nové sezóny bude Kareemovi 33 let, ale nic zatím nenaznačuje pokles potřebných kvalit. Pokud ho propustíme, zůstane nám skoro 3$M dead money, ale ušetříme 10$M pod platovým stropem a to rozhodně není málo. Stejně jako u Millera či Caseyho i u Kareema platí, že máme i nadále zájem o služby skvělého hráče, ale musíme snížit platové zatížení, abychom měli možnost podepsat jiné hráče. A deset ušetřených miliónů je deset ušetřených miliónů.

Justin Simmons patří mezi nejlepší hráče na své pozici a vzhledem k jeho pozici v týmu, je nesmyslné řešit možnost, že bychom jej nepodepsali na dlouhodobou smlouvu. Jediná otázka je, na jakých podmínkách se dohodneme. Tečka.

Nová lukrativní smlouva je důležitá i z pohledu motivace ostatních hráčů týmu. Když uvidí, že se dřina a výkony na hřišti vyplácí v podobě dobré smlouvy, budou makat o dost jinak, než když pošlete svého TOP hráče pryč. Smlouva pro Simmonse je totiž i zpráva všem těm našim mladíkům, že tvrdá práce se vyplácí.

Will Parks se v době nouze opět objevil v našem týmu a určitá zápasová zarezlost na něm byla vidět. Nemyslím, že by to byl přesně ten typ hráče, co má Fangio rád do své obrany tvrdých skládkařů, ale své si Parks odehrál a kabina safety hráčů čeká už tak kopa změn. Solidní hráč se znalostí systému se vždycky může hodit. Pokud o něj budeme stát, budeme jej moci mít za příhodnou cenu.

Trey Marshall toho moc neodehrál, ale můžeme jej mít za babku. Myslím, že ho ještě budeme držet.

Tím si ovšem nejsem jistý u Alijaha Holdera, P.J.Locka či Chrise Coopera. záložní safeties toho moc nepředvedli, jestli vůbec něco. Měli bychom se poohlídnout jinde, než si je upíšeme na další rok.

Pro mě idalší fanoušky č odborníky jede vlak přes novou smlouvu Justina Simmonse. Opci na služby Kareema Jacksona bych neuplatnil a buď jej podepsal s upravenou smlouvou, nebo si počkal na druhou třetí vlnu volných hráčů, kteří budou muset výrazně slevit ze svých požadavků a nám tím pomoci udržet zdravý platový strop. Případně bych jej zkusil nahradit třeba Essangem Basseym z vlastních řad, protože i on umí tvrdit muziku a na středu hřiště mu to šlo. Paton by se ale zároveň měl poohlédnout po dalších zajímavých hráčích, jelikož mezi safeties u nás moc konkurence nenajdeme.


CornerBacks

Bryce Callahan

A další výzva pro George Patona. I naší CornerBackové budou potřebovat analýzu od spodu až nahoru.

Paton se zapotí.

Mezi elitu ligy zajisté patří Bryce Callahan a já jsem byl z jeho výkonů v sezóně nadšený. Na vnějšku hřiště to byl „jen“ vyšší nadprůměr, ale ze slotu hrál Bryce jako král. Svými výkony se dostal rovnou do TOP3 CB v lize, než jej opět skosilo zranění. Pokud je Bryce na hřišti, skoro si jej nevšimnete, jeho kvalitní coverage totiž odrazuje drtivou většinu QB od hodů jeho směrem a když to zkusí, tak to za to většinou nestojí. Callahanova smlouva by mohla svádět k propuštění díky ušetřené částce, ale Bryce hraje za 8$M a takový plat při jeho výkonnosti lehce sneseme i se sníženým platovým stropem. Jedinou kaňkou v tomto rozhodování je jeho zdravotní status. Pokud doktoři dají zelenou, není co řešit a těším se na něj i v příštím roce.

Příchodu A.J. Bouye jsem hodně věřil. V Jaguars to poslední roky už nebylo ono, ale tam šla celá obrana do kytek. U nás jsem čekal jeho návrat ke slávě. Začal nadějně, ale hned v úvodu ročníku při skvělém zákroku blbě dopadl a zranil se na část sezóny, aby jej po návratu na trávník sestřelil vlastní spoluhráč a poslal jej znovu k doktorům. Když se pak AJB opět vrátil do hry, nebylo to už ono a dlouhý zápasový výpadek byl znát. Nepovedenou sezónu zaklinčoval obviněním z braní nedovolených látek.

Propuštěním AJB získáme pod platovým stropem 12$M bez dead money. Jasné rozhodnutí. O tom, že jej za daných platových podmínek nemá smysl v týmu držet, není třeba polemizovat. Nabídneme mu však pokračování spolupráce za upravených podmínek? Nedivil bych se tomu. Proč vůbec o prodlužení uvažuji? Nehrál natolik špatně s přihlédnutím k výpadku vlivem zranění. Vedle Ojemudii potřebujeme zkušeného hráče. Doufám, že se Paton poučil z výkonů mladých nezkušených Cornerů u Vikingů a nebude chtít odehrát sezónu na CB nováčky. Důležité je, jak Bouyeho prohřešek George Paton s Vicem Fangiem uvidí a jaké najdeme alternativní možnosti jeho náhrady mezi volnými hráči.

Duke Dawson, další zraněný hráč, který se na nickelovi docela dobře držel. Pod smlouvou a zůstane.

Od nováčka Michaela Ojemudii jsem určitě nečekal pozici startera hned na začátku roku, ale Fangio mu dal šanci a OJ tak kroutil první zkušenosti v profi fotbale proti nejlepším receiverům ligy. Chyběl snad jen Davante Adams z Green Bay. Byla to jízda nahoru a dolů. Michael ukázal tvrdé zákroky, které se musely Fangiovi líbit (v posledním zápase hned dvě vynucené ztráty míče po tvrdých hitech). Mnohdy ale nestíhal v coverage nejen rychlostně a tak si jej zkušenější QB/WR vychutnávali. To je ale u CB nováčků běžné.

Jsem zvědav, jak se náš výběr ze třetího kola minulého draftu dále vyvine pod dohledem Donatella. OJ by se mi více líbil blíže LoS (kde i sezónu začal) a vnějšek hrací plochy bych nechal vhodnějším typům hráčů. Takového ale na soupisce zatím nemáme. (S výjimkou Callahana, ale toho bych si zase přál 100% na slotu, pokud to rozestavení soupeře umožňuje.)

Velmi slibně si vedl další nováček, nedraftovaný Essang Bassey. I on je, podobně jako Michael Ojemudia, tvrdým skládkařem a i on mi víc sedí blíže LoS. Nevadilo by mi, kdyby nahradil Kareema Jacksona na Strong Safetym, pokud to tak trenéři také uvidí.

De’Vante Bausby měl turbulentní rok. Začal u nás, aby při zranění AJB dostal šanci. Jeho výkony byly dobré a párkrát mu INT utekl jen o chlup. Po krátkém návratu AJB jsme jej propustili a z waiverů si ho stáhli Cardinals, abychom si ho po dalším cutu a dalším výpadku AJB opět stáhli do sestavy. Druhá sada zápasů mu však krutě nevyšla. Myslel jsem, že se nám jako čistý vnější CB bude hodit, protože tam nás tlačí bota, ale Fangiovi se asi nepozdává jeho menší postava a způsob tacklování. Další rok v Denveru by mě tak spíše překvapil. Byla by to známka toho, že se nám nepodařilo získat lepší řešení?

Kevin Tolliver II, Nick Hairson, Parnell Motley dostanou maximálně možnost v tréninkovém týmu a třeba překvapí.

I skupina našich Cornerů si vyžádá kopu Patonovy pozornosti, tak jako všechny obranné posty. Chybí hloubka kádru. Diskutabilní bude směřování Michaela Ojemudii a s tím spjatá nutnost přivést legitimního kvalitního outside Cornera, který bude mít potenciál hrát proti nejlepším receiverům soupeřů. A to nebude zrovna lehká práce.


Verdikt

GM George Paton

U udržení konkurenceschopné obrany se George Paton hodně, ale vážně hodně zapotí. Snad nenaseká moc chyb. Záda mu kryje defenzivní guru Vic Fangio, a společnou prací by měli být schopní obranu udržet minimálně na stávajícím levelu..

Každá pozice v obraně slibuje hodně otázek a tak čas a i jiné zdroje, které Paton ušetří při starání se o útok, investuje do budování obrany. Těším se na to, co z kriticky důležité offseason vytřískáme a jak se náš tým promění.

Přeji si, abych měl v průběhu a na konci offseason ten pocit naděje, že se vše v lepší obrací a že budu mít důvod se na sezónu těšit a ne ji brát jen jako další krok směrem do nikam.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář