Co čekat od draftu 2021?

Výběry Denveru Broncos na draftu 2021:


GM George Paton

Breaking down George Paton's support system for the draft | Broncos Country  Tonight - YouTube
George Paton

Letos náš draftující tým povede po devíti Elwayových letech nová tvář. George Paton.

Pokud bychom měli z historie draftů Vikings, odkud k nám Paton přišel, něco usuzovat, tak to bude důraz na kvantitu – čím víc pokusů, tím víc možností najít diamant mezi hlínou. Očekávejme tak hned několik tradů směrem dolů a hromadění draft kapitálu.

George Paton po Johnu Elwayovi zdědil tým se zdravým platovým stropem a zajímavou soupiskou. Paton to nepokazil a podepsal hráče na potřebná místa tak, že na draft půjdeme bez nějaké extra díry, kvůli které bychom MUSELI draftovat danou pozici. Máme tak volné ruce a můžeme se draftem volně pohybovat a případně využít tužeb jiných týmů.


Potřeby týmu – ofenziva:

Drew Lock
  • QuarterBack
  • RunningBack
  • Pravý tackle

Během loňské sezóny byly výkony QB Drew Locka velkým zklamáním a je logické, že vnímáme tento post jako slabinu, kterou je potřeba vylepšit. V offseason na sobě Lock maká a spolupracuje třeba s Peytonem Manningem. Ale dokud nepředvede alespoň průměr ligy, je pro mě prvním hráčem na výměnu. Při současném rozdání karet, by se na nás muselo usmát šílené štěstí, abychom Locka nahradili během letošního draftu.

Možnost tradu pro Deshauna Watsona považuji po jeho nařčení ze sexuálního obtěžování poněkud u ledu a jeví se i v budoucnu velmi nepravděpodobně.

Naše řady opustil Phillip Lindsay, který se příliš nehodil do Shurmurova systému. Máme Melvina Gordona, který se mi líbil. Moudré by však bylo při Gordonově smlouvě mít v záloze mladší řešení. RB, který by jej mohl již příští rok levněji nahradit. RB, který bude nebezpečný s míčem v rukách i při jeho chytání. A takových je na draftu hned několik. Výběr v takovém třetím čtvrtém kole by mě tak nepřekvapil, byť se dají diamanty vyhrabat i mezi nedraftovanými.

Pravý tackle je pro nás velkou neznámou. Před dvěma lety měl být Ja’Wuan James velkou posilou, ale první rok se zranil a s návratem mu zrovna nepomohl psychický blok. Z loňské sezóny se James odhlásil. Ja’Wuan může být kvalitním hráčem, ale současní Broncos jen málo vědí o jeho skutečných schopnostech a jeví se tak velmi moudré tento post pro jistotu posílit. Také proto, že do týmu Bears odešel hlavní náhradník mezi ofenzivními lajnmeny Elijah Wilkinson. Pokud by k nám propadl výjimečný talent (Sewel, Slater?) mohlo by být velmi lákavé jednoho z těchto hráčů ulovit a do budoucna si zajistit skvělého hráče bez ohledu na Jamesovy výkony.

Potřeby týmu – defenziva:

Shelby Harris
  • Defenzivní lajna
  • LineBacker
  • CornerBack

Defenzivní lajna v podobě Shelby Harris, Mike Purcell, Dre’Monte Jones vypadá alespoň solidně. Zápasy se lámou na Line of Scrimmage mezi těžkými vahami Ofenzivní a Defenzivní linie a každá dominantní výpomoc by se hodila. Letošní draft však příliš možností nenabízí a když, tak jedině po posunu v draftovém pořadí směrem dolů. Věřím spíše v posilu až po draftu, kdy bychom mohli podepsat třeba Jurella Caseyho, nebo Sheldona Richardsona.

Se startující dvojící vnitřních LineBackerů Jewell – Johnson jsem spokojený. Solidní duo. V záloze máme v roce 2020 zraněného Justina Strnada. Oběma starterům však po sezóně končí smlouva a já očekávám, že minimálně jednoho kvalitního ILB na draftu přivedeme. Jestli to bude už někdo v prvním kole je otázka.

Ptáte se proč CornerBack? Podepsali jsme Darbyho na tři roky a na jeden rok Fullera. Skvělá dvojice CB, ale právě Fullera máme zajištěného jen na rok a letos je na draftu hned trojice CB zajímavá hned v prvním kole (Surtain, Farley, Horn).


Strategie – co Broncos „pravděpodobně“ udělají? A proč?

Patrně jste obeznámeni se základními taktikami (BPA, trade up/down, PoN,…). Věnoval jsem se jim v mých článcích v minulých letech a proti svému naturelu se k nim už nebudu vracet. Nicméně pokud byste měli nějaký dotaz, neváhejte se na discordu či na facebooku zeptat, rád se vám smysluplné dotazy pokusím zodpovědět. Nyní ale přejděme rovnou k věci.

Trade Up

Justin Fields by mohl, ale taky nemusel, být upgradem, který na QB NUTNĚ potřebujeme

Věřím tomu, že pro trade up z celkové devítky existuje jen jediný důvod. Zcela nepřekvapivě by to byl QuarterBack. Takto vysoko v pořadí draftu je pro jinou pozici posun směrem vzhůru zkrátka příliš drahý. Udělal by jej patrně jen tým, který je jinak zcela kompletní a potřebuje už doplnit jen o nějakou superhvězdu.

Pokud se blíže podíváme na QB s prvokolovým potenciálem, budeme se bavit hned o pětici mladíků: Trevor Lawrence, Zach Wilson, Jusitn Fields, Trey Lance a Mac Jones. Vzhledem k potřebám týmů a tradeu San Franciska na špici pořadí je jasné, že hned trojice ze zmíněných nováčků bude vybrána jako první tři hráči NFL draftu 2021. Lawrence a Wilson budou dozajista jedničkou a dvojkou draftu. Věřím tomu, že trojkou bude Justin Fields, byť se spekuluje také o Macu Jonesovi, jelikož se typově nejvíce podobá současnému QB 49ers.

Kdybychom se na zmíněnou pětku podívali optikou našeho ofenzivního koordinátora a současné situace, měla by nás zajímat právě top trojka Lawrence, Wilson, Fields, jelikož jde o nejpřipravenější hráče s dobrou rukou. Lance i Jones nejsou na takové úrovni, aby mohli už letos Locka nahradit. Lance je dual threat a nehodí se do ofenzivního schématu. Jones hrál v Alabamě jistou hru na střední a kratší vzdálenosti a s agresivitou, kterou Fangio se Shurmurem tak mají rádi si jej nějak nedovedu spojit.

Lawrence a Wilson jsou už dnes „jistojistě“ jedničkou a dvojkou draftu. Otázkou je, jestli bude Fields trojkou. Pokud ano, není co řešit a letos QB ve vysokých patrech draftu brát nebudeme. Pokud by se ovšem stalo, že by Fieldse na celkové trojce tým 49er nevybral, nečekám zběsilý úprk k telefonu a trade s Atlantou na čtyřce. Takový posun by byl stále VELICE drahý a těch týmů, které by šly před nás už zase tolik není. Zájem o QB by mohli papírově mít Patrioti (15) a WFT (19). Samozřejmě by se mohl ukázat i nějaký nyní neznámý hráč (Giants?,…). Je tu hodně proměnných, ale pokud se všechny sejdou, čekal bych posun vzhůru maximálně ve stylu „projistotu“ tak někam na sedmičku Lions.

Osobně mám za to, že San Francisko vezme právě Justina Fieldse. My na to zareagujeme tradem s Panthers pro Teddyho Bridgewatera, za podmínek, že Carolina bude i nadále platit dostatečně velkou část Teddyho smlouvy, která je jednoduše přestřelená.


Výběr číslo 9

Micah Parsons je zvíře

Devátý výběr je hodně atraktivní. Vždycky se někdo nečekaně propadne z prémiových pozic a my můžeme mít šanci vzít top hráče, byť nepůjde o nejurgentnější potřebu týmu. Můžeme také situace využít a draze naši pozici přepustit týmu, který by měl o nějakého konkrétního hráče na naší pozici výsostný zájem.

Kdo by mohl být na devítce k mání?

OT Penei Sewell je považován za generační talent mezi tackly. V Oregonu hrál na levé straně, ale nyní trénuje i na straně pravé. Dokonalý plán B při nejisté situaci s Jamesem? Penei by se neměl takto propadnout, ale nelze to vyloučit i proto, že jeho hra má pár menších chybek.

OT/OG Rashawn Slater je univerzálem, kterého by si přál každý trenér O-lajny. Navíc je natolik kvalitní, že dominantně vymazal nejlepšího defenzivního nováčka minulého roku Chase Younga a to se rozhodně počítá.

Ja’Marr Chase je skvělý Wide Receiver a Kyle Pitts je extrémně nebezpečný Tight End. Oba jsou skvělými hráči a mohlo by nás lákat je vzít byť máme soupisku WR a TE poměrně silnou.

QB Justin Fields. I toto je možné a na této pozici bych Fieldse vzal. Jde o hráče, který byl dlouho považován za dvojku soupeřící o jedničku a jen kometa Wilson jej přeskočila. Rychlé nohy mu mohou na začátku kariéry pomoci, ale Jsutin má talent k tomu, aby se mohl zcela spolehnout na svou ruku. Ovšem je tu problém s rychlostí čtení readů.

U OLB/ILB Micah Parsonse si nejsem jistý. Předělaný Defenzivní End má všechno, co se musí Fangiovi u moderního LineBackera líbit. Rychlost hrát od lajny k lajně, sílu i obratnost k poražení blokařů, pass rush výbušnost. Jeho highlighty z předminulé sezóny (minulou vynechal) jsou epesní, byť před ním stojí práce v lepší identifikaci hry RuningBacků. Parsons však do našeho týmu nezapadá po lidské stránce. Po letech draftování příkladných kapitánů univerzitních týmů je Parsons kontroverzní postavou s problémy mimo hřiště.

Trio CB Patrick Surtain II, Jaycee Horn, Caleb Farley. Nejsem si jistý, který z trojice kvalitních CB by se nám hodil nejvíce do systému, ve kterém si Fangio zakládá na hráčích schopných a ochotných tacklovat všechny hráče bez rozdílu váhových kategorií. Na devítce jsme však ve skvělé pozici draftovat toho nejlepšího z nich, abychom do týmu přivedli hráče který se zapojí už letos a za rok nahradí Kylea Fullera.


Trade Down

Jeremiah Owusu-Koramoah by mohl být obráncem Travise Kelceho či Darrena Wallera

Tuto variantu považuji za nejpravděpodobnější. Na naší pozici už nejsou trady tak drahé jako v TOP5, kde jsou trady vyhrazeny pro QuarterBacky. Ale také to není tak nízko, aby se na tom nedalo pořádně vydělat.

Fields dle mého soudu nebude k mání a Lance s Jonesem pro nás nejsou řešení. Tedy alespoň dle mého názoru, který se může od názoru našeho GM lišit. Problémový Parsons či někdo z trojice zmíněných CB nás nemusí lákat dostatečně na to, abychom neuvažovali o zajímavém obchodu směrem dolů. Získat se tak dají další jeden dva hráči v prvních třech kolech a to se počítá.

Mohli bychom si tak pomoct k zajímavým jménům, která by ale na současné devítce byla považována za příliš vysoký výběr.

EDGE Kwitty Paye je asi nejlepší pass rusher slabého ročníku

Jeremiah Owusu-Koramoah je můj oblíbenec. Hybrid SS, ILB, OLB, který byl v Notre Dame nasazován na nejlepší hráče soupeře jako tzv. rover. Skvělý skládkař, co umí pass rush a efektivně hrát na Tight Endy. Kdo jiný než Fangio by uměl plně použít tohoto zajímavého hráče?

EDGE Azeez Ojulari je taky zajímavým pass rusherem v situaci, kdy končí smlouva Vonu Millerovi a u Chubba budeme řešit opci pátého roku.

S Trevon Moehrig je nejlepším safetym draftu 2021 a nás tam dlouhodobě trápí šířka kádru.

EDGE/ILB Zaven Collins, DL Christian Barmore.


Draft ale není jen první kolo

OT Liam Eichenberg by mohl být ideální výběrem v druhém kole

Samozřejmě na nejtalentovanější hráče, kteří jsou projektováni do prvního kola, se upírá nejvíce záře reflektorů, ale i v další kolech budeme hledat okamžité posily týmu. Draft je poměrně hluboký na hráče Ofenzivní lajny a Wide Receivery. Zato obraně letos příliš pšenky nekvete a přitom právě tu bychom si přáli doplnit a omladit.

V prvním kole nemám vyložené přání kromě Justina Fieldse, Micaha Parsonse (pokud věříme, že už dá pokoj a bude sekat latinu), Owusu-Koramoaha. V dalších kolech bych chtěl vidět výběr pokud možno kvalitního ILB a spolehlivého tackla, který bude krýt záda Bollesovi s Jamesem.


Jaké/ho hráče jste si pro nás vysnili vy?


Na závěr přehled, jaké hráče nám přisuzují sportovní analytici (14.4.21′):

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář